Français Japanese

 

This suite of identical rooms was built in 1890 by Marquis Louis de Vogüé, the great-grandfather of the current owner, Count Béraud de Vogüé. Its name derives from the extreme cold that used to pervade and the need to wear goat skins during the last war…according to the members of the family.

As with the other bedrooms, they were built in pairs. One for Monsieur and one for Madame. They shared the same bathroom and, no doubt… occasionally the same bed.
Marquis Louis de Vogüé oversaw the building of all the south face of the Château, in 1890.

On the first floor, the Marquis and Marchioness Louis de Vogüé, born Princess Louise d’Aremberg, had their bedroom, together with those of their guests, usually their children. The rooms for the grand-children, great grand-children and staff were situated on the second floor.

The ground floor housed the reception rooms, including the main dining room, gallery, billiard room, the main lounge with a boudoir and the library. You may visit these rooms with the guide.

As early as 1895, this bedroom was fitted with hot-air central heating, hot running water and electricity produced by the Château’s hydro-electric power station.


Count and Countess Antoine de Vogüé, born Françoise de Hauteclocque, started renovating most of the bedrooms in 1980. Having opened the Auberge La Maison d’Hélène in the grounds of the Château in 1979, the Countess opened the first guest bedrooms in 1982.

In 1999, Count Béraud de Vogüé completely renovated the Biques Gauche bedroom and bathroom, with a special addition – a child’s bath.
We wish you an enjoyable stay and will do our utmost to ensure that you will have fond memories of the Château de La Verrerie.
The Salon Rose (meeting room) was a boxroom, in which many “things” were piled up. The library and family kitchen have taken the place of the linen room and the cold storerooms. The current cloakroom and linen room were originally used for keeping shoes!!
The dining room, with its large fireplace, where breakfast is served, was installed in the old kitchen. Finally, the reception used to be the children’s dining room.

In 1993, their son took over at La Verrerie. Count and Countess Antoine de Vogüé settled into the Gros Chêne, a former land manager’s house located in the grounds of the Château. The Countess now lives there alone, since the death of her husband in 1998.
Mentions légales  |  Contact  |  Plan d'Accès  |  Partenaires